Het lichaam communiceert via klachten een onderdrukt verhaal dat verteld/gehoord wil worden. Fibromyalgie is niet iets dat je overkomt maar wat jou uitnodigt te gaan luisteren naar wie jij echt bent.
Dit is ook het hoofdthema van fibromyalgie: Wie ben ik?

Het is niet zo dat je je vrijwillig een bepaald gedrag eigen hebt gemaakt. Vaak hebben we via onze opvoeding gewoontes aangeleerd of nare ervaringen opgedaan die zo diep zijn ingeslepen. Waardoor het alleen nog maar via pijn in het lichaam kenbaar gemaakt kan worden dat zoals je nu in het leven staat of dat wat je onderdrukt, niet met je WARE ZIJN klopt.

De eerste stap is dat je leert naar je lichaam te luisteren en jezelf gaat ontdoen van alles dat jou belemmert (onvrij maakt) om jezelf te zijn. En omdat je al zo lang niet vanuit innerlijke vrijheid leeft, heb je vaak (onbewust) keuzes of ervaringen aangetrokken die behoorlijk traumatisch voor jou als mens kunnen zijn geweest. In deze blog ga ik dieper in op fibromyalgie, de oorzaken en bevrijding hiervan.

Wat is fibromyalgie?

Bij fibromyalgie kan je overal in je lichaam pijnen hebben. Soms in één of twee lichaamsdelen, maar soms wel op tien of twaalf plaatsen. De pijn brengt vaak ook andere problemen met zich mee, zoals mentale, geestelijke problemen en depressies.

fibro = verwijst naar spiervezels en zenuwvezels
myalgie = spierziekte, syndroom, ook wel een combinatie van ziekte verschijnselen.

Klachten die mensen met fibromyalgie kunnen hebben zijn; chronische spierpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, pijn in gewrichten, een dof en tintelend gevoel, darmklachten, problemen met het geheugen en concentratie, problemen met de blaas, depressie en opgezwollen handen en voeten.

Fibromyalgie komt vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.

Het gevoel dat je nooit goed kunt ontspannen en snel overprikkeld en gestresst voelen zijn ook gevolgen van fibromyalgie.

De onderliggende thema’s bij fibromyalgie

Om dus iets te kunnen veranderen aan fibromyalgie is het belangrijk dat je eerst goed de onderliggende thema’s leert kennen.

Wie ben ik?

Angst om fouten te maken, faalangst.

Onvrede, moeite/angst om je talenten te leven

Hard werken, willen pleasen en je best doen

Gevoel van onmacht over een situatie waar je je in bevindt.

Nooit goed genoeg zijn

Keuzes maken vanuit de goedkeuring van de ander

Onverwerkte ervaringen en trauma’s

Wat houdt fibromyalgie in stand?

Door je aandacht te houden op de fysieke klachten weet je lichaam je onderbewuste ervaringen en emoties onderdrukt te houden. Pijn is eigenlijk een afleider omdat je onderbewuste gelooft dat het te gevaarlijk/onveilig is om je ware gevoelens en emoties te ervaren.

Zolang je blijft doorgaan je klachten fysiek te benaderen en te behandelen, zullen je klachten blijven bestaan. Alle goedbedoelde fysiotherapie-, acupunctuur-, osteopaatbehandelingen etc. hier in meegerekend.

Er is een mooi gezegde: ‘als je hetzelfde blijft doen wat je altijd al deed dan zul je dezelfde resultaten blijven ontvangen.

Wil je dus herstellen van fibromyalgie, dan zul je je gewoontes mogen gaan veranderen en stoppen met op dezelfde manier in het leven te blijven staan.

Mijn eigen ervaring

Zelf heb ik jaren last gehad van fibromyalgie. Ik was zwanger van mijn 2e kind, zat in een narcistische relatie met hun vader en voelde, terwijl ik zwanger was, dat het zo niet verder kon. Hij was werkeloos en ik diende maar door te blijven werken. Maar op een gegeven moment kon mijn lijf niet meer en werd mijn zwangerschap een traumatische ervaring zonder steun, liefde met angsten en pijnen. Omdat ik de overtuiging had in dat moment dat ik op dat moment niet alleen voor 2 kinderen kon zorgen bleef ik te lang in deze relatie hangen waardoor ik na de zwangerschap fibromyalgie kreeg.
Het gevoel klem te zitten in een situatie, angst om het niet alleen aan te kunnen en mijn eigen behoeften wegcijferen voor de anderen maakten dat mijn lijf mij een halt toe riep.

Bevrijding van fibromyalgie

Na een lange reis (ook al was ik zelf therapeut) door heel therapieland en vervolgens vele opleidingen, trainingen en retraites te hebben gevolgd, ging ik mezelf helen van mijn pijn.
Ik stopte met de ‘verkeerde’ mensen in mijn leven toe te laten. Ik ging luisteren naar mijn eigen hart en behoeftes. Ik ging mijn onverwerkte trauma’s opruimen. Onderdrukte emoties uiten, mijn saboterende overtuigingen transformeren en belemmerende gewoontes aanpakken.

Ook is het essentieel dat je weer contact gaat maken met waar je passie en zingeving in het leven werkelijk ligt zodat onvrede wordt omgezet naar innerlijke vrede en vervulling.

Gewoontes van uit je familiesysteem mogen worden aangekeken en daar waar ze jou niet meer dienen mogen ze worden losgelaten.

Gaan leven vanuit je eigen autoriteit en bezieling maakt dat je vrij van fibromyalgie wordt. 

Vrij van fibromyalgie – Total Healing Traject

Omdat ik nergens voor mij de juiste totaalaanpak heb gevonden om van mijn klachten af te komen en de deskundigheid, kennis en het correct aanvoelen miste om aan te stippen wat er werkelijk in het onderbewuste speelt, heb ik het  Vrij van Fybromyalgie – Total Healing traject ontwikkeld.

In een 12 à 18 weken durend Vrij van Fybromyalgie – Total Healing Traject –
ga je via lees-, schrijf- en kijkopdrachten en een speciaal ontwikkeld werkboek aan de slag om pijnvrij te worden. Via individuele Total Healing Coaching op maat word je begeleid bij het vinden en opruimen van de oorzaak van jouw klachten.

Aangezien ik helder voelend ben en al honderden cliënten succesvol heb geholpen met vele klachten en daarnaast een berg aan opleidingen en tools tot mijn beschikking heb, ben je bij Terra Voice Total Healing aan het juiste adres als je er werkelijk klaar voor bent om pijnvrij te leren worden.

Je bent dan welkom voor een gratis Zoom-call van 45 min.
Bij het gratis adviesgesprek gaan we in kaart brengen of een fybromyalgie- of Vrij van Pijn – Total Healing Traject bij jou past. Ook is er ruimte voor jouw vragen. Klik hier om de intake aan te vragen.

Wil je eerst even meer lezen? Dat kan hier: https://terravoice-totalhealing.nl/total-healing-trajecten.

Warme groet,

Gelinde Hengst,
Total Healing Traject
KernCreator Academie
Terra Voice-methode