Als vrouw voel ik de roep om stem te geven aan hoe al sinds vele generaties met vrouwen en vrouwelijk leiderschap wordt omgegaan in religieuze en de moderne gemeenschap. Op Facebook zag ik een verduidelijkend filmpje voorbij komen over de vele bekende tijdschriften die je tegenwoordig in de schappen ziet. De hoeveelheid pagina’s die gaan over hoe de vrouw er uit dient te zien, is echt schokkend. Als je al de pagina’s eruit scheurt die over dit thema gaan, blijven er vaak van de ongeveer 400 pagina’s maar zo’n 30 pagina’s over met andere inhoud.

Lustobject versus onderdrukking

Waar er haast nergens gepraat wordt over hoe de man zich dient te gedragen of er uit mag zien, wordt de vrouw wereldwijd overspoeld door media, films of religieuze denkwijzen hoe zij zich moet kleden en gedragen.

In dit westerse land zie je bij elke reclame, of het nou over auto’s gaat, een nieuw kledingstuk of schaars geklede vrouwen die er op een onnatuurlijke manier uitzien waar geen vrouw aan kan voldoen; de vrouw wordt afgeschilderd als lustobject en wordt bij vele plaatjes op een seksistische manier gebruikt om een product te verkopen.
Ook de duidelijke rolverdeling zie je nog steeds veel verspreid waar de vrouw in de keuken staat, dienstbaar of verleidelijk naar de man.

In een artikel las ik dat veel meisjes van 15 jaar niet meer een normale eerste kus kunnen krijgen, omdat jongens vaak al zo overspoeld zijn met pornobeelden dat ze niet meer op een integere fatsoenlijke manier met jonge onervaren meisjes om kunnen gaan.

Ook de vagina van de vrouw dient volgens een reclame van het Kruidvat naar dennenlucht te ruiken en dien je dus met een chemisch spulletje in te spuiten waardoor je hele bacteriehuishouding in je vagina in de war raakt.
Mag de vrouw ergens op deze aardbol er nog uitzien zoals de schepper haar heeft gemaakt?

Onderdrukking van de vrouw

Als reactie op de seksistische benadering van de vrouw in veel landen zie je dat in religieuze gemeenschappen de vrouw zich juist helemaal niet mag laten zien. Bij een stroom van de moslims dien je je hoofd te bedekken. De orthodoxe Jodin dient als ze getrouwd is haar haar af te scheren en met een pruik rond te lopen. Hoe warm het ook is, het lichaam dient altijd helemaal bedekt te zijn.
In meerdere Afrikaanse en Aziatische landen dient de vrouw als ze menstrueert in de stal bij de dieren te slapen en is ze dan opeens onrein verklaard.

Vrouwelijk leiderschap

Als Nederlandse vrouw die de ruimte heeft gekregen zichzelf te mogen ontplooien, maakt het mij verontwaardigd, boos en verdrietig dat haast overal ter wereld de vrouw op een niet fatsoenlijke manier behandeld en gestigmatiseerd wordt. Wat mij nog meer doet verbazen, is dat zoveel vrouwen het nog toelaten dat zij onderdrukt worden door hun gelaat te bedekken of zich als een lustobject gaan gedragen ter bevrediging van het andere geslacht.
Liefde laat je geen rol spelen, maar laat je in je waarde zoals je echt bent!

Hoeveel vind jij jezelf waard als vrouw?
Kijk eens naar je eigen gedrag en al die rollen die je speelt om de ander te behagen.
Is dit echt hoe jij als vrouw jezelf het respect geeft dat jij verdient? Neem jij vrouwelijk leiderschap?

Ik nodig elke vrouw uit om de waardering voor zichzelf in te nemen, zodat vrouwelijk leiderschap de wereld in plaats van oorlog en onderdrukking naar respect, harmonie, zorgzaamheid, gelijkwaardigheid en liefde zal brengen.
Dank aan alle mannen die ons daarin steunen!

Gelinde Hengst, persoonlijke coaching
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!