Faalangst is de angst om te falen, tekort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen.
Je bent als je angstig wordt eigenlijk bezig met dat wat kan gebeuren. Je aandacht gaat uit het moment naar de toekomst of naar het verleden, bang dat dit zich in de toekomst weer zal herhalen. Als je werkelijk ontspant in het nu is er niks aan de hand.

Aanwezig zijn in het moment

Elke gedachte die jij hebt over iets wat jij spannend vindt, kan je ook weer laten gaan. Gedachten komen uit het niks, ze komen en gaan, wel 60.000 gedachten op een dag. Als jij ze niet ‘mijn’ maakt, ze gelooft, houden ze jou ook niet in hun greep. Een gedachte niet willen hebben, is een achterdeur dat hij toch bij je binnen komt. Je hoeft niet te weten waarom jij die angstige gedachten hebt. Juist door dit uitgebreid te gaan analyseren, wordt de gedachte een emotie en daarna een fysieke reactie in je lijf zoals een black out, niet meer kunnen ontspannen, uitstellen etc.
Leer aanwezig te zijn in dit moment en je faalangst vermindert!

Mij heeft het zoveel vrijheid gegeven toen ik tijdens een spannende situatie ging doorvoelen dat het leven totaal niet geïnteresseerd is of ik iets goed doe. Iedereen is uniek. Er is niemand zoals jij!! Vanuit al je ongemakkelijkheid en onzekerheid mag je gewoon een expressie zijn van wat zich via jou wil uitdrukken.

Ga eens voelen wat je op dit moment voelt in je lichaam. Adem hier naartoe, laat je kaken naar beneden zakken en geef hier een AA klank aan, ongecensureerd. Herhaal dit een paar keer. Voel de reactie in je lijf.

Klank in verbinding brengt je meteen in het nu en ontlaadt spanning in je lichaam. En net zoals een klank komt en gaat, zo kan je je gedachten over jezelf of een mogelijke situatie ook weer laten gaan. Als dit niet lukt, blijf dan zo vaak als nodig hier geluid en stemexpressie aan geven.

Faalangst

Onthoud: daar waar jij het meest angstig voor bent, ligt meestal je mooiste talent op jou te wachten.

Aan jou de keuze; kies je voor angst of ga je leven?
Dwars door alle ongemakkelijkheid heen, maar vrij in jezelf, omdat je geen voorwaarden gaat stellen waar je in een bepaalde situatie aan zou moeten voldoen. Jezelf zijn, is ontspannen zoals het leven zich in dit moment via jou wil uitdrukken.
Jij bent het perfecte instrument waar een prachtige eigen melodie doorheen wil klinken. Een mooie melodie bestaat naast harmonische klanken ook uit dissonanten die het muziekstuk juist zo interessant maken en waard om naar te luisteren!

Gelinde Hengst, persoonlijke coaching
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!