Kun jij omgaan met emoties?
Vaak schamen mensen zich naderhand als ze bijvoorbeeld op hun werk of bij de buurvrouw spontaan in huilen uitbarsten, omdat het even allemaal te veel is. Boos worden wordt ook maar door weinig mensen echt geaccepteerd. Mensen zijn snel beledigd of voelen zich aangevallen als je even gepassioneerd je emoties laat zien.

Opvoeding

Al vroeg leren we onze emoties in te houden, omdat we van de omgeving leren dat onze uitingen ongepast zijn. Een baby of jong kind wordt al snel getroost als het huilt, maar in plaats van het de ruimte te geven zijn verdriet te tonen, wordt het al snel gesust om weer stil te zijn. De mensheid is volledig kwijtgeraakt wat de functies zijn van het uiten van je gevoel. Vera Helleman omschrijft zo helder: ‘Emoties zijn de spreekbuis van je ziel.’

Functie van emoties

Omgaan met emoties zorgt dat we weer terug komen bij onszelf. Een kind dat overprikkeld is, gaat huilen of wordt heel boos om de spanning in zijn lichaam kwijt te raken. Een volwassene die voelt (vaak onbewust) dat over zijn grenzen wordt gegaan, kan opeens boos worden om de energie weer terug te halen van waar het niet moest zijn.
Soms heb je van die mensen om je heen die het altijd beter voor je weten. Wat ze niet door hebben, is dat je de ander daardoor het gevoel kan geven dat hij/zij het zelf niet kan of weet. De kans is groot dat bij de ontvanger een minderwaardig gevoel wordt aangeraakt, een gebrek aan ruimte om zijn eigen fouten en unieke groeiproces te mogen aangaan. Ook hier kan boosheid op zijn plaats zijn om weer terug in zichzelf te kunnen centreren.

Uiten van je gevoel via klank

Elke emotie heeft dus zijn eigen unieke dienstbare functie aan de mens gegeven om weer ruimte te krijgen in zichzelf. Het zijn richtingaanwijzers, balansherstellers om weer terug te kunnen komen bij jezelf.
Door de jaren heen heb ik als holistische stemtherapeut de Terra Voice methode ontwikkeld om mensen juist de ruimte te geven om aan alles wat ze ingeslikt hebben in hun leven weer ruimte te geven. Vaak na een goede huilbui voelt je lichaam opgelucht, je laat via het huilen letterlijk los wat niet meer vastgehouden wil worden. Via het maken van klanken geef je op een veilige manier uiting aan al die emoties die in je lichaam opgeslagen liggen.

Het recht hebben op emoties

Elk mens zou weer door zijn omgeving, vrienden, opvoeders, docenten of collega’s de ruimte mogen krijgen zijn gevoel te laten zien. Vrij je emoties tonen kan alleen als de ander niet in de redder of aangevallen persoon schiet, maar de ander de ruimte geeft te tonen wat in hem leeft.
Het recht hebben op emoties houdt niet in dat je de ander de schuld geeft van jouw ongemak, maar dat je jezelf oprecht de ruimte geeft te laten zien wat iets met je doet. Alles wat jou raakt gaat namelijk altijd over jezelf. Het laat dat stuk zien in jezelf wat nog niet vrij is of waar je de verantwoordelijkheid van jouw leven nog bij de ander legt.

Omgaan met emoties

Er lopen heel wat emotiebommetjes rond in de vorm van mensen die op het punt staan te knappen als iemand even de verkeerde snaar raakt. Vaak krijgt een dierbare of onbekend persoon opeens een lading over zich heen die echt niet passend is bij het huidige voorval. Leren omgaan met emoties en meteen te uiten wat op je hart ligt of op een rustig moment op de dag even gaan doorvoelen waarom een voorval je dit bepaalde gevoel geeft, laat je als mens groeien. De spanning die je in je lichaam hebt opgebouwd, kun je dan weer snel ventileren zodat het later geen bommetje hoeft te zijn. Emotiebommetjes willen altijd een keer ontploffen; is het niet in een uithaal, dan gaat het ondergronds en uit het zich in fysiek ongemak of ziekte.

Dus laten we elkaar weer de ruimte geven om echt te mogen zijn en recht te hebben op emoties. De samenleving zal er zoveel veiliger en leuker door zijn.

Gelinde Hengst
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!