Na een halve eeuw op deze aardbol rond te hebben gelopen, kan ik oprecht zeggen dat ik met vallen en opstaan heb geleerd, hoe ik als hsp’er het beste voor mezelf kan zorgen. Het feit dat je als hooggevoelig mens sneller overprikkeld raakt omdat je hersenen informatie minder/anders filtert, dwong mij om beter voor mezelf op te komen en duidelijkere grenzen aan te geven om geaard in mijn lichaam aanwezig te zijn en te blijven.

De humor zie ik er wel van in dat ik mijn praktijk Terra Voice 22 jaar geleden heb genoemd: Geaard vanuit je ware aard, je eigen stem laten horen 😊 Een missie die me aan het hart ligt 😊

Uiteindelijk heb ik na ook veel ongemak, nu het enorme talent van hooggevoeligheid ingenomen en begeleid ik al vele jaren cliënten om op een positieve manier hun sensitiviteit in te zetten in hun leven.

Als hsp’er heb je met je hooggevoeligheid een hele mooie bijdrage te bieden aan de samenleving, omdat je meer gewaar bent van wat er om je heen gebeurt en diepere lagen kan voelen waar een ander mogelijk onbewust overheen stapt. Veel hsp’ers hebben daarom een zorgberoep of een meer creatieve expressie of styling beroep.

In deze blog ga ik dieper in op de talenten van het hsp’er zijn maar ook op de valkuilen en voorwaarden om gezond in het leven te staan.

Wat is Hooggevoeligheid?

Een hoogsensitief persoon of hsp is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaans psychologe dr. Elaine Aron, die hier meerdere boeken over heeft geschreven.

Kenmerken van hsp’ers volgens E. Aron:

Zijn zich bewust van subtiele signalen in de omgeving. Bijvoorbeeld een blik, een beweging, non-verbale communicatie etc.

Kunnen goed sfeertjes en stemmingen waarnemen van anderen maar hier ook door beïnvloed worden.

Zijn zich sneller gewaar van pijn bij de ander of in hun eigen lichaam. De gevoelszintuigen zijn letterlijk meer ontwikkeld.

Raken sneller overprikkeld tijdens drukke momenten en hebben dan de neiging om zich terug te willen trekken.

Zijn gevoelig voor cafeïne. Zelf raak ik daar helemaal hyper van.

Geluid, licht, geuren komen harder binnen, maar zijn ook meer gevoelig voor materialen die ze dragen, bijvoorbeeld bij kleding.

Ze hebben een rijke en complexe innerlijke belevingswereld.

Ze kunnen diep geraakt worden door kunst en muziek.

Schrikken sneller, voelen zich sneller opgejaagd als ze veel dienen te doen in korte tijd.

Zijn er zeer goed in de sfeer in een ruimte prettig in te richten.

Raken geïrriteerd als mensen hun te veel tegelijk laten doen.

Zullen hun best doen om geen fouten te maken.

Kijken liever niet naar gewelddadige tv en films omdat de inhoud dagen blijft hangen.

Hebben echt momenten nodig om even alleen te zijn om zich te kunnen opladen.

Kunnen minder goed met veranderingen omgaan.

Erge honger werkt enorm door op hun humeur en concentratievermogen.

Houden niet van concurreren, wedijveren of het gevoel dat ze op hun vingers worden gekeken. Dit geeft ze spanning omdat ze zich meer gewaar zijn van de aanwezigheid van de ander en zijn verwachtingen.

Kunnen intens genieten van schoonheid.

Omgaan met hooggevoeligheid

Zoals bij ieder mens maar ook zeker bij een hsp’er is het belangrijk dat je jezelf leert kennen. Dat je weet hoe je zelf in elkaar steekt en wat je dus nodig hebt om goed te functioneren. Omdat hsp’ers vaak zeer goed kunnen aanvoelen wat anderen nodig hebben, kan hun eigen behoefte nogal eens ondergesneeuwd worden. Dus gaan leren luisteren naar je eigen behoefte en wat jij nodig hebt, is de start van goed voor jezelf kunnen zorgen.

Vermijden dat je overprikkeld raakt

Daar mensen met hooggevoeligheid sneller overprikkeld raken, is het belangrijk om voor jezelf helder te krijgen wat jou voed en waar je op leegloopt.

Zelf houd ik meer van kleine groepen of 1-op-1 contact. Ook houd ik van een stuk dieptegang en oprechte verbinding, en als die er niet is haak ik sneller af omdat ik er letterlijk op leeg loop. Wel heb ik in de jaren geleerd om zelf gesprekken meer te sturen zodat ze voor mij inhoudelijk ook meer vervulling geven.

Toch mijd ik wel bepaalde situaties zoals te drukke plekken of verjaardagen waar ik weinig binding voel met de uitgenodigden. In mijn geval kan ik best onder meer mensen zijn als ik maar ergens met de inhoud die daar plaatsvind een stuk bezieling ervaar.

Wel is het belangrijk dat ik daar omheen voldoende ruimte ervaar om weer even op mezelf te kunnen zijn om me op te laten. Altijd mensen om mij heen, heb ik mogen accepteren, doet mij gewoon niet goed. En even alleen wandelen of mediteren doet voor mij vaak al wonderen.

Naar je lichaam luisteren

Een andere ingang om goed bij jezelf te blijven is door bewust in je lichaam aanwezig te zijn.
Te leren luisteren naar de signalen van je lichaam en die serieus te nemen.
Op vaste momenten even op de dag een paar keer dieper in en uit te ademen of te mediteren, zorgt dat je zenuwstelsel tot rust komt, je lichaam weer gaat ontspannen en je weer meer vanuit ontvankelijk zijn i.p.v. overleven aanwezig kan zijn.

In je lichaam ervaar je ook je emoties en het is heel belangrijk dat je daar de ruimte aan geeft om die onvoorwaardelijk te mogen voelen. Want alles wat er mag ZIJN, laat je welkom voelen en dat geeft een gevoel van veiligheid en laat jou vervolgens ontspannen.

Verwelkom je hooggevoeligheid, sta toe dat ALLES er mag zijn, want dan mag jij er zijn.
Laat los hoe je wilt zijn maar geef de ruimte aan zoals het zich bij jou aandient, en laat het van daaruit door jou heen bewegen. Dan volg je de flow van binnenuit i.p.v. dat je tegen je natuurlijk stroom in heen wilt bewegen, waar je doodmoe van zult worden.

Hulp inschakelen als hsp’er

Hoe meer jij jezelf zal kunnen gaan accepteren zoals je bent, hoe meer je hooggevoeligheid zich in dienst van jou zich zal gaan uitdrukken in jouw leven.

Toch hebben vele van ons wel wat deuken opgelopen tijdens onze opvoeding en mogelijke relaties. Want helaas trekken hsp’ers door hun gevoeligheid nogal eens als tegenpool narcisten aan. En die relaties kunnen je behoorlijk beschadigen.

Ook kan je het gevoel hebben dat je nooit bent begrepen, niet begeleid bent en in je kracht bent gezet door je opvoeders. Dan kan onzekerheid, overmatig presteren, altijd pleacen of je best doen je behoorlijk uitputten.

Grenzen leren aangeven en leren wat van jou is en bij de ander hoort, is een belangrijk onderdeel naar heling.

In mijn praktijk Terra Voice heb ik een transformerend Total Healing Traject ontwikkeld speciaal voor hsp’ers. Zodat jij vanuit je innerlijke leiding leert luisteren naar je eigen behoeftes en o.a. trauma’s, en negatieve overtuigingen gaat opruimen die daarvoor in de weg staan.

Meer informatie over een Total Healing Traject kan je hier lezen: https://terravoice-totalhealing.nl/total-healing-trajecten/, en wil je kijken of mijn werkwijze en begeleiding bij jou past dan ben je welkom voor een gratis zoom kennismakinggesprek.

Liefdevolle hartgroet,

Gelinde Hengst

Total Healing Traject
KernCreator Academie
Terra Voice-methode