Onlangs hoorde ik op de radio dat familiebedrijven de ruggengraat van de samenleving zijn. Ondernemers worden uitgenodigd om te kijken hoe deze familiebedrijven ondernemen. Zelf kom ik uit een familie met een lange traditie van een familiebedrijf. Alleen daar waar mijn hele familie in de schoenenbranche, import en export zitten, ben ik de enige Hengst die Holistische muziek- en stemtherapeute is geworden en daarin een praktijk heeft.

Mijn ontwikkeling

Op mijn 4de jaar wist ik al dat ik later wilde gaan zingen. Op mijn 11de begon ik met zangles. Toen ik 18 jaar was, vertrok ik 4 jaar lang naar Italië, Frankrijk en USA om bij de beste docenten klassieke zang te studeren. Ik volgde masterclasses in Salzburg en ben eigenlijk nooit gestopt mezelf te ontwikkelen en heb een hele lijst aan opleidingen, workshops en trainingen op mijn CV staan. Altijd met het doel het beste bij mezelf naar boven te halen en een enorme passie en honger om in mijn vakgebied alles te weten, kunnen en te blijven ontwikkelen en groeien.

Als ik eerlijk ben, heb ik veel geleerd; bij alles dat ik heb gedaan, heb ik geleerd hoe het nu juist niet moet. Ik heb geleerd van andermans fouten, omdat ik voelde dat het niet authentiek of voldoende afgestemd was waar het werkelijk om gaat; namelijk iemand brengen bij zijn eigen waarheid en stem.

Je stem laten horen en je eigen unieke instrument bespelen

We hebben allemaal een eigen unieke blauwdruk en karakter mee gekregen wat als ware je eigen muziekstuk speelt. Samen zijn we als samenleving één groot orkest. Maar om harmonisch samen te klinken, is het wel nodig dat iedereen zijn eigen unieke instrument goed bespeelt.

En wat een familiebedrijf volgens mij uniek maakt, is dat ze in hun vakgebied duidelijk hun eigen instrument bespelen en daarmee hun eigen klankkleur laten horen. Ze gaan voor kwaliteit, zijn klantgericht, pietje precies, werken hard en kunnen meestal veelzijdig met gefocust oog voor detail zich verdiepen op het doel waarvoor ze gaan. Een buitenstaander mist vaak deze expertise, drive en creativiteit.

Ook al werk ik als enig Hengstenfamilielid als therapeut, toch zie en herken ik deze eigenschappen bij mezelf terug. Iemand die zijn eigen instrument goed heeft leren bespelen. Ik kan me goed afstemmen op wat nodig is en durf mijn eigen koers te varen.

Als ondernemer word je uitgedaagd om je eigen instrument goed te leren bespelen. Jij als essentie hebt een bepaalde energieklank, jouw timbre. Als je gaat samenwerken, vloeien energieën samen. Er ontstaat een wij-energie. Een heel nieuw ensemble.
Jij als ondernemer wordt dus uitgenodigd je werkelijk te gaan verbinden vanuit je natuurlijk staat van zijn met de ander, zodat er een prachtig muziekstuk kan ontstaan waar beide betrokken en vol overgave op kunnen resoneren. Je stem laten horen precies zoals die klinkt!

Gelinde Hengst, holistisch therapeut
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!