Ken je dat gevoel dat je een leuk iemand ontmoet en overvallen wordt door een enorme vervullingsbehoefte?
Bij mezelf heb ik regelmatig geobserveerd dat mijn verlangens die aangewakkerd worden, volledig uit verband zijn met wat er werkelijk voor me staat. Mijn hoofd en gevoel slaan op hol, maar als ik dan mezelf de vraag stel: ‘Gaat dit gevoel dat opeens door mijn lichaam giert nog wel over die huidige persoon?’, moest ik altijd met nee antwoorden.

Van binnen voel je dat behoeftige gevoel dat verlangt naar die juiste partner, baan, aanzien, uitdaging, seks, of bijvoorbeeld chocolade. Dit verlangen geeft onrust van binnen. Het is een stem in je hoofd die een sensatie in je lichaam geeft en die niet tevreden is met wat nu is of het opeens totaal anders wil.

De schaduwkant van het verlangen

Verlangens kunnen, als je niet waakzaam bent, je volledig uit het contact met jezelf halen. Een incompleet gevoel van binnen neemt het van jezelf over en zet je aan tot gedrag dat vaak niet passend is voor wie je echt bent.
Naar het verlangende object ga je teveel geld uitgeven dan je eigenlijk op je bankrekening hebt staan. Naar die leuke man of vrouw ga je gedrag tonen om leuk gevonden te worden. Maar voor je het weet zit je in een enorme stresssituatie, omdat je aan iets probeert te voldoen dat je niet lang kunt volhouden en hoe langer het duurt, hoe meer je van binnen begint uit te hollen.

Wat is nodig?

Om het behoeftige verlangen het niet volledig van je over te laten nemen, is het nodig dat je gaat observeren wat je voelt. Adem de sensatie die je in je lichaam voelt eens in. Blijf er eens een tijdje in hangen zonder er aan toe te geven. Ga met de nieuwsgierige ogen van een kind verwonderd kijken wat deze sensatie je brengt en toe uitnodigt.
Op het moment dat je je verlangen echt toelaat en ruimte geeft er te mogen zijn, zul je ervaren dat het gewoon een sensatie is zoals elk ander gevoel, dat doorgang wil krijgen door jou heen. Je bent niet je verlangen, maar het is een sensatie die zich uitdrukt door jou heen.

Kwaliteit van verlangen

Zodra je voelt dat je niet je verlangen bent, kan je ervaren wat een sterke kracht er door jou heen kan bewegen.
Verlangen nodigt altijd uit je eigen liefde voor jezelf te gaan voelen. Het is een uitnodiging om in een open verbinding met jezelf te zijn. Niks wat je daar probeert te halen, zul je daar vinden. Elke bevrediging en ontmoeting vind je in jezelf. Zodra je dat licht in jezelf als een fakkel durft te laten schijnen, zal zonder moeite datgene zich aantrekken wat echt resoneert met jou. Alles waar je te hard voor werkt of je best voor doet, is niet liefdevol voor jezelf. Laat het moeiteloze door je heen stromen. Neem het vertrouwen in de open verbinding met jezelf mee zodat datgene kan ontstaan wat echt kloppend is voor wie jij bent.

Je verlangen omarmen

Op het moment dat je je verlangen gaat omarmen als een krachtig instrument om de verbinding met jezelf te voelen, is eigenlijk elke uitkomst alweer ondergeschikt waar in den beginnen je verlangen naar uitreikte. Zodra je jezelf omarmt in je verlangen kan je de liefde die jij zelf bent gaan innemen. Wow, wat heerlijk als je verliefd op jezelf kunt zijn; dan is alles wat daar omheen op je pad komt een avontuur en een mogelijkheid om de vele kanten van jezelf te ervaren. Verlangen dat handelt vanuit eigen liefde, trekt datgene aan wat in dit moment kloppend en resonerend is voor jou. Voel maar de overvloed die je bent en weet dat het gemis dat je misschien nu ervaart een uitnodiging is om je volledige zelf te gaan herinneren.

Gelinde Hengst, persoonlijke coaching
Trainer & ontwikkelaar Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!