Een klant van mij die vrijer wilde leren zingen en vooral niet te therapeutisch bezig wilde zijn, vroeg aan het eind van de zangles voor persoonlijke groei: ‘En heb je vandaag nog veel andere cliënten?’ Ik gaf als antwoord dat ik 2 cliënten op een dag ontvang en er dus nog 1 iemand na haar zou komen. ‘Goh,’ zei ze, ‘Dan heb jij wel een heel ander leven dan ik. Ik rij zo naar Nieuwegein waar ik een training aan 25 mensen ga geven. Mijn werk heeft echt veel afwisseling en ik begeleid ook mensen met heftige problematieken.’

Verwonderd luisterde ik naar haar reactie op mijn antwoord. Waar kwam die behoefte opeens vandaan om haar werk zo met mij te willen vergelijken? Iedereen doet ander ‘werk’ of vult tijd op zijn eigen manier in. Ik vind dit een logisch gegeven en een onnodige aandachtsverspilling om je hiermee bezig te houden.

Ik gaf terug dat ik mijn leven als zeer afwisselend ervaar. Om 14.15 uur haal ik altijd mijn 2 zoons op uit school. Op zondag geef ik regelmatig les voor de Terra Voice Opleiding. Ik zei: ‘Ik begrijp het, jij hebt geen kinderen en kan dus de hele dag plannen zoals jij dat zelf wilt.’ Toen ik nog geen kinderen had, had ik ook een periode dat ik 6 cliënten op een dag ontving en ‘s avonds nog zanggroepen draaide. Maar nu vraagt mijn leven een andere balans en wil ik er ook voor mijn kinderen zijn.

Vergelijken met een ander zegt meer over jezelf

Interessant vind ik het dat bepaalde mensen die zelf hulpverlenend werk doen, zelf nog zo om zelfwaardering vragen. In al de jaren dat ik met groepen heb gewerkt en individueel 18 jaar lang alle soorten cliënten en problematieken heb mogen begeleiden, is er een kleine groep die dwangmatig in vergelijken schiet.

Je vergelijken met de ander is altijd gebaseerd op onzekerheid en van daaruit probeert men constant te zoeken naar bevestiging buiten zichzelf in plaats van zelfwaardering. Als je je gaat vergelijken met de ander, zeg je eigenlijk tegen het universum: ‘Wat ik doe is niet goed genoeg.’ Omdat veel mensen vaak niet meer zelf weten wat ze voelen of geloven, proberen ze de ander naar beneden te halen zodat ze zelf even een gevoel van zelfvertrouwen kunnen ervaren.

Als een cliënt zijn aandacht teveel op mij gaat richten en in een belerende opvoedrol schiet, weet ik meteen dat ze niet bereid zijn om naar zichzelf te kijken en een patroon hebben ontwikkeld om de aandacht naar de ander te verleggen, zodat ze niet hun eigen verantwoordelijkheid hoeven aan te gaan.

De aandacht bij jezelf houden voor zelfwaardering

Wat een ander doet of kiest, is niet jouw business.
Kan je ervoor kiezen om je aandacht bij jezelf te houden?
Zonder oordeel, de ander zichzelf te laten zijn?
Kan je waarnemen en aanwezig zijn vanuit een geïnteresseerde houding?
Zonder daar iets mee te hoeven doen!

Op het moment dat je niks meer van de ander hoeft te vinden, kan je contact maken met je eigen zelf.
Leg eens een hand op je borst en word even stil van binnen.
Voel dat jij ertoe doet.
Dat jij de persoon bent om jezelf deze aandacht te geven.

Hoe meer jij je aandacht bij jezelf weet te houden en stopt in de valkuil te belanden om je te gaan vergelijken, hoe meer je bevestiging vanuit je omgeving zult ontvangen dat je waardevol bezig bent in wat je doet of uitstraalt.
Wat je gelooft trek je namelijk aan.
Wees trots op jezelf, wees trots op de ander en geniet van jezelf en pas meer zelfwaardering toe!

Wil jij ook opruimen wat je in de weg staat om met gemak je aandacht bij jezelf te houden?
Ben je bereid het over jou te laten gaan?
Wil jij contact maken met je eigen innerlijke waarheid en leren wat echte zelfwaardering is?
Wil jij leren luisteren naar je eigen stem die altijd weet wat kloppend is voor jou?
Dan ben je welkom in mijn Terra Voice Opleiding & Praktijk.

Gelinde Hengst
Trainer & ontwikkelaar van de Terravoice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!