Tijdens een verjaardag sprak ik een moeder die vertelde dat haar dochter van 10 jaar steeds zo moe was. Terwijl ik naar haar dochter keek gaf ze me ook een uitgeputte indruk. We kregen het over muziek- en danslessen. Haar dochter zat op modern dansen, ballet en deed ook mee met een talentenklas. Ze trainde 3 keer per week hiervoor en daarnaast deed ze mee met danswedstrijden door het hele land. En of dit nog niet genoeg was zat ze ook op vioolles, maar wilde nu ook op gitaarles. Toen ik tegen haar moeder zei: ‘Ze doet wel erg veel naast school, is ze hier niet moe door?’, kreeg ik het antwoord: ‘Maar ze wil het zelf zo graag’.

Grenzen stellen

Zelf ben ik moeder van 2 zoons van 6 en 10 jaar. Bij mij mogen ze op muziek- of dansles. Als ze bij hun vader zijn kunnen ze voor een sport kiezen. We hebben dit zo verdeeld, omdat de vader dol is op sport en mijn passie bij muziek en kunstvormen ligt. Je komt dan op 2 activiteiten naast school uit. Als ik naar mijn zoons kijk hebben ze veel behoefte om te kunnen spelen en naast school, wat ook al veel van je vraagt, even niks te hoeven. Als ouder heb je de taak om grenzen te stellen. Als je naar de bakker gaat, koop je ook niet alle gebakjes die je daar kunt kopen. Als je die allemaal op eet, weet je dat je misselijk wordt en je eigenlijk de gebakjes ook niet meer kan waarderen omdat het er te veel zijn. Het leven biedt heel veel leuks om te doen en te leren, maar de belangrijkste keuze begint bij dat je gaat kiezen. Wat heeft NU prioriteit? Wat vraagt NU urgentie in jou? Wat vind je het allerleukste?

Welkom in een burn-out

Een tijd geleden zag ik in een programma een interview met een kinderpsycholoog/onderzoeker die vertelde dat steeds meer tieners tijdens hun middelbare school of studie erna in een burn-out terecht komen. Opeens vanuit het niets, het leven gevuld met leuke dingen, kunnen ze niks meer. Plots worden deze kinderen en jongvolwassenen gedwongen om keuzes te gaan maken. Met hun neus gedrukt op de feiten worden ze gedwongen om naar hun lichaam te gaan luisteren. Hé lief lichaam, wat wil jij vandaag? Waar heb jij nu behoefte aan? Hoe kunnen we vandaag samenwerken zodat we een dag samen creëren die resoneert bij de energie die er nu is?

Grenzen stellen door te leren luisteren

Ik zie veel ouders om mijn heen stoeien met grenzen stellen. Maar hoe kan een kind leren wat goed voor hem is als hem niet geleerd wordt naar zichzelf te luisteren? Onze huidige maatschappij is zo gevuld met prikkels, school, clubjes, social media, computerspelletjes, sociale contacten; is er ergens nog wel een moment om voor je uit te staren om te verwerken wat je allemaal tot je neemt? In het moment van niks hoeven, rust en stilte ontstaat de ruimte voor reflectie. Wat wil de ziel in jou ervaren? Als je alleen maar prikkels, indrukken en lering van buitenaf tot je neemt, leer je nooit je echte talent te ontwikkelen.

Het leven overkomt me versus ik kies mijn eigen leven

Deze tijd vraagt meer dan ooit dat je NEE leert zeggen en leert grenzen stellen. Ren je als een gek al je behoeftige verlangens achterna, of geef je jezelf ook ruimte om af te stemmen of de keuze die je maakt dienstbaar is voor je ziel? Je ziel heeft niet zoveel nodig. Het enige dat ze vraagt, is dat je naar haar luistert waar je in dit MOMENT de energie naartoe wilt bewegen. We hebben het scheppende vermogen in ons om alles te creëren wat onze grootsheid te boven gaat. Alleen is het nodig dat je leert je af te stemmen, kiezen en actie onderneemt voor wat jij wilt creëren.

Lukt het om nee te zeggen en te gaan voor je talent? 

Op het moment dat je nee leert zeggen tegen bijzaken, leer je je afstemmen voor wat prioriteit heeft in jou. Op dat moment open je je innerlijke ruimte en kan je ziel haar ware talent wat ze in dit leven wil creëren, vormgeven. Het begint met leren luisteren naar je innerlijke kompas, je eigen begeleidingssysteem die je precies brengt waar je in dit moment wilt zijn. Wil jij ook leren grenzen stellen en te luisteren naar je innerlijke kompas? Wil jij je eigen begeleidingssysteem leren gebruiken om gehoor te geven aan je echte talent? Kijk eens op mijn website! Via de Terra Voice Opleiding of via Terra Voice haar veelzijdige coachtraject in mijn praktijk begeleid ik je naar je eigen innerlijke stem. We ruimen alle obstakels op die je in de weg staan om voor je hoogste zielenbestemming te gaan.

Gelinde Hengst
Trainer ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!