Een negatief zelfbeeld is de reden waarom je het gevoel kan hebben dat iets in jouw leven je tegenhoudt. Als je steeds relaties, collega’s of contacten aantrekt die voorwaardelijk blijken te zijn, komt dit meestal omdat je ergens bent gaan geloven dat je niet meer waard bent. Dit komt vooral omdat je in je vroege kindertijd, je door één of beide ouders, afgewezen of niet geaccepteerd hebt gevoeld zoals je bent. Ook kan je vanuit generatieoverdracht, een negatief zelfbeeld doorgegeven zijn en wil dit nu via jou opgelost worden.

De ‘wet van het leven’ zegt wat jij gelooft trek je aan. Als jij dus met een negatief zelfbeeld rondloopt, zul je ook situaties, gebeurtenissen en mensen aantrekken in je leven die dit beeld over jezelf bevestigen.  Als jij wilt dat je leven er leuker en positiever naar jezelf uit gaat zien, dan mag je gaan starten de verdrongen stukken in jou op te ruimen die veroorzaakt hebben dat jij nu met een negatief zelfbeeld rondloopt.

Via deze blog ben ik je tot steun om tot meer zelfliefde te komen. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om te begrijpen waar je vandaan komt. Dit heeft jou gevormd hoe je nu in het leven staat en waar je nu zelf de verantwoordelijkheid kan gaan nemen, jezelf te helen om dat leven neer te kunnen zetten waar jij vanuit je hart naar verlangt.

Wat is een negatief zelfbeeld?  

Een negatief zelfbeeld kan je bij jezelf of de ander aan deze gedragingen herkennen:
Je zegt heel vaak sorry naar de ander als je iets vraagt, aangeeft wat je wilt of als je probeert een grens aan te geven. Je voelt je snel schuldig als je niet doet wat de ander wilt.
Je hebt regelmatig het gevoel of de gedachte dat je iets niet kan of dat de ander het beter doet dan jij. Je bent gevoelig voor de mening van anderen en voelt je snel afgewezen door opmerkingen. Je merkt op dat je behoorlijk in je hoofd zit te malen en dat de gedachten over jezelf regelmatig negatief zijn.

Een negatief zelfbeeld houdt in dat jij jezelf met gedachten over jezelf kleiner maakt dan je werkelijk bent.  Je eigenwaarde, je goed genoeg voelen, geloven dat je iets kan, wordt onderuitgehaald door negatieve overtuigingen over jezelf. Meestal zitten hier onverwerkte trauma’s onder verscholen die hebben gemaakt dat je het vertrouwen in jezelf bent kwijtgeraakt of nooit hebt geleerd dit te mogen in nemen.

Als je opgevoed bent door een narcistische ouder of een narcistische relatie achter de rug hebt, kan je zeker weten dat je zelfbeeld behoorlijk wat deuken heeft opgelopen. In zo’n geval zou ik echt een gekwalificeerde therapeut zoeken om net als bij een auto de deuken eruit te halen, zodat jouw volmaakte levensenergie weer kan gaan doorstomen. Want er is ook iets in jou wat doorbroken wilt worden waardoor een narcist niet meer op je pad kan komen. Namelijk dat oneindige verlangen naar erkenning, de interne narcist in jou die alsnog op een ‘voedstuk’ gezet wil worden wat je als kind niet hebt ervaren. Onvoorwaardelijk liefde voor zoals jij bent!

Je negatief zelfbeeld overwinnen

Zoals ik in mijn schrijven zo net al wat aangaf, kan jij je negatief zelfbeeld gaan overwinnen door jezelf lief te gaan hebben zoals je bent.
Met een negatief zelfbeeld heb je van jongs af aan je leren afstemmen op de behoefte van de ander om op die manier liefde te kunnen ontvangen. Nu wordt het tijd dat jij gaat leren naar je eigen behoeftes te gaan luisteren. Vriendjes te gaan worden met je schuldgevoelens en dit gevoel leren herkennen als een ingang om jezelf te mogen gaan accepteren zoals je bent. En dat houdt in dat je misschien niet altijd doet wat een ander leuk vindt. Dat je keuzes in je leven mag maken die voor jou kloppen maar je ouders, vrienden of partner belachelijk vinden. Jij mag gaan ontdekken dat jij in je leven niemand verantwoordelijkheid verschuldigd bent, behalve aan jezelf.

Als jij gaat leren luisteren naar wat jouw soul pad is, wat van binnenuit klopt voor jou, dan ga je mensen in je leven aantrekken die daar mee matchen en die je zullen ondersteunen in wie jij bent.

Belemmerende overtuigingen  

Om dit te kunnen bereiken is het belangrijk dat jij je negatieve overtuigingen over jezelf leert op te ruimen en transformeert naar overtuigingen die in dienst zijn van je hogere zelf.
In mijn praktijk Terra Voice gebruik ik daar hele krachtige methodes voor om bij de wortel aan te pakken dat je nu zo negatief over jezelf denkt.

Het is helemaal niet nodig om alles wat je hebt meegemaakt allemaal weer te gaan herbeleven. Juist niet! Want ALLES wat je aandacht geeft her-programmeer jij opnieuw in je brein. Wel is het belangrijk dat de niet ervaren emoties doorvoelt mogen worden en dat de vastzittende energie in jouw lichaam weer uitgenodigd wordt door te stomen. Via Happy Mindset Coaching bied ik daar een totaal aanbod in.

Creëer realistische verwachtingen van jezelf

Wat van belang is dat jij jezelf de tijd gunt om te mogen groeien en veranderen. Als ervaren therapeut/coach weet ik dat als je met jezelf aan de slag gaat, je in het begin jezelf soms even minder kan gaan voelen. Dit is een normaal proces. Je brein houdt namelijk niet van veranderingen en zal er alles aan doen om groei en veranderingen tegen te houden.

Vanuit de evolutie is dit goed te begrijpen. Je reptielen brein is ingericht om te overleven en verandering kan in het begin, een overweldigd en daarom onveilig gevoel geven. Op dat moment gaat dit oerbrein in de stand van vechten, vluchten of bevriezen, en dat voelt niet echt comfortabel kan ik je zeggen in je lijf. Je kan even (meer) last krijgen van hartkloppingen, fysieke klachten spelen (extra) op en je kan overvallen worden door (meer) angstgevoelens.

Oefen met zelfcompassie   

Vertrouwen in het proces. Regelmatig even een time-out nemen door bewust te ademen door middel van de 4 -7 – 8 ademhaling. Dit maakt dat je je zenuwstelsel tot rust brengt en je overlevingsmechanisme doorbreekt. Door dit regelmatig te herhalen misschien in het begin wel 3 keer per dag, zul je merken dat je lichaam meer rust en vertrouwen gaat ervaren. Door rustig ademwerk geeft je brein aan je lichaam een signaal af dat de kust veilig is en dan komt er ruimte om met meer compassie voor jezelf, mega stappen naar groei, meer zelfliefde en een positief zelfbeeld te gaan zetten.

Als je compassie oefent voor jouw proces, bijvoorbeeld; je negatief zelfbeeld is je niet in één dag aan komen vliegen, dan kan je ook begripvol zijn dat je even jezelf de tijd mag gunnen nieuwe vaardigheden in te gaan nemen. Het is namelijk in het begin behoorlijk frustrerend als je door gaat hebben wat je doet en ook begrijpt hoe dit komt, maar nog steeds opmerkt bij jezelf dat je hetzelfde gedrag blijft doen.

Het meeste gedrag wat jij toont bij een negatief zelfbeeld is geautomatiseerd in jouw onderbewuste. Het vraagt letterlijk het herschrijven van je onbewuste negatieve gedachten en gewoontes in je brein om tot adequaat nieuw gedrag te kunnen komen. De combinatie van inzicht, trauma’s verwerken, negatieve overtuigen opruimen, je gewoonte gedrag aanpakken en vervangen voor resonerende gewoontes die passen bij jou als mens, maakt dat uiteindelijk er een nieuw geautomatiseerd positief zelfbeeld in jou zal herrijzen.

 

Hulp van een holistisch therapeut – Happy Mindset Coaching

Om van een negatief zelfbeeld naar een positief zelfbeeld te groeien is het nodig stapsgewijs en holistisch aan de slag te gaan. Happy Mindset Coaching heeft een resultaatgericht proces ontwikkeld. Je gaat precies die stukken in jou opruimen die jou in de weg stonden om in jouw kracht te gaan staan. Ook worden er via breintraining, je heilzame gewoontes aangeleerd waardoor je blijvende, mind blowing liefde voor jezelf en het leven kan ontwikkelen.

Gedurende een coaching reis van 3 á 6 maanden (afhankelijk van wat jij nodig hebt) sta ik aan jou zijde om je te begeleiden via een breed therapeutische aanpak en 22 jaar ervaring om POSITIEF je brein te gaan her-programmeren naar zijn oorspronkelijke volmaakte happy staat.

Elke gedrag wat je hebt ontwikkeld heb je aangeleerd en kan je ook weer afleren. Het wordt tijd dat jij stopt met je zelf klein te maken en werkelijk gaat doen in het leven waarvoor jij geboren bent. En dit kan alleen als jij bereid bent je negatieve zelfbeeld aan te gaan pakken, door in jezelf te gaan investeren. Opeens ga je je vervult en geliefd voelen waar je weet wat jij wilt. Je gaat doen waar jij voor op aarde bent gekomen. Je staat stevig in je schoenen en overvloed stroomt jouw leven in.

Voel jij JA dit wil ik? Meld je dan nu aan voor een gratis online kennismakinggesprek voor Happy Mindset Coaching. Meer informatie over Happy Mindset Coaching lees je hier!

 

Shine Your Happy Light!

Liefdevolle hartgroet,

Gelinde Hengst

Happy Mindset Coaching
KernCreator online programma                                                                                                                                    Terra Voice-methode