Ik stond op het schoolplein toen een moeder naast mij kwam staan en zei; ‘Goh jij hebt ook steeds andere kleren aan, wat zonde van je geld’. Verbaasd keek ik haar aan. Uit een eerder gesprek met haar wist ik dat ze kunstenares was. Ze had altijd dezelfde kleren aan en kon maar met moeite rondkomen. Haar oudste dochter zat op de dansacademie wat hun gezin per jaar 10.000 euro kostte. Verbaasd over deze oordelende opmerking uit het niks, gaf ik maar als antwoord: ‘Alles in het leven is een keuze waar je je geld aan uit geeft.’  Ik hield me maar stil dat ik kleren droeg die ik jaren gelden had gekocht.

Oordelen en beperkende overtuigingen over geld

Veel mensen dragen allemaal oordelen met zich mee over het hebben en mogen uitgeven van geld. Oordelen worden meestal geprojecteerd op de ander. Als het hebben van geld slecht is, dan is de persoon die geld heeft slecht. Heb je nooit genoeg geld, dan wordt er vaak met scheve ogen naar die mensen gekeken die in jouw beleving dat wel hebben. Vaak zijn er jaloerse, afgunstige gevoelens naar hen omdat zij hebben waar je eigenlijk zelf diep van binnen naar verlangt. Ook veel mensen hangen het idee aan dat als er voor bepaalde diensten geld wordt gevraagd of meer dan zij vanuit hun perceptie normaal vinden, dit meteen commercieel is.
Maar wat is commercieel?
Een etiquette die we plakken als iets niet past in ons eigen overtuigingssysteem, bij onze beperkende overtuigingen.

Wat vind jij jezelf waard?

Geld hoort bij het lichaam. Via geld kan je goed voor je lichaam zorgen door middel van gezonde voeding, prettige huisvestiging en bijvoorbeeld duurzame kleding en producten, als ik spreek vanuit mezelf waar ik voor kies.
Geld zegt niks over de persoon die je bent. Je ziel heeft geen geld nodig. Geld hoort volledig bij deze realiteit. Ben je tegen, dan heb je altijd tekort. Ben je voor, dan hangt het van je eigen overtuigingen en zelfwaardering af hoeveel geld jij hebt te besteden.

Laatst sprak ik een vriendin die ik vertelde dat ik een geweldige coachingsessie had gehad bij Merlijn Wolsink die me 300 euro had gekost. Meteen kreeg ik de opmerking naar mijn hoofd gesmeten ‘Nou, dat vind ik echt belachelijk. Dan klopt voor mij die persoon al niet niet meer als er zoveel geld voor een dienst wordt gevraagd.’ In plaats van interesse te tonen naar mijn ervaring en wat deze investering in mezelf me had gebracht, werd het meteen als een groot kwaad verworpen.

Waar geef jij je geld aan uit?

Als ik eerlijk ben, ben ik geen ‘grootverdiener”. Ik werk onder schooltijd. Ik kies er als alleenstaande moeder voor om na schooltijd er volledig voor mijn 2 zoons te kunnen zijn. Ik plan maar 2 cliënten op een dag zodat ik om 14.15 uur mijn zoons van school kan halen. Voor de Terra Voice Opleiding werk ik regelmatig op zondag. Ik geef veel geld uit aan biologische voeding. Ik ga niet op dure vakanties, weekendjes weg of vaak uit eten. Op dit moment is dit prima voor mij. Ik heb een goed leven en alles is er wat ik nodig heb.

Als holistisch therapeut en mens wil ik mijzelf constant uitdagen om naar de next level te kunnen ontwikkelen.
Als HSP, hoger begaafd persoon met bijna 18 jaar praktijkervaringen en vele opleidingen op haar naam, heldervoelend en -wetend mens, zijn er nog maar weinig plekken waar ik mij echt uitgedaagd voel.
Als iets op mijn pad komt dat resoneert en ik voel dat ik daar wil zijn, betaal ik het geld als ik het op dat moment heb. Ik weet dat alles wat ik in mezelf investeer, zich weer 3 dubbel terug verdient.

Ik denk niet in te veel of te weinig, maar kijk naar de waarde en kwaliteit wat iets heeft.
Als je gaat winkelen heb je ook alle soorten winkels. De ene persoon koopt alles bij Zeeman en de ander gaat naar een exclusieve winkel. Ik ben meer de persoon die liever wat minder koopt, maar dan wel gaat voor wat klopt voor mij.

Van beperkende overtuigingen naar mogen ontvangen

Geld is liefde voor jezelf. Hoeveel geld mag jij ontvangen voor de bijdrage die jij bent? Wat zijn jouw beperkende overtuigingen hierbij?
Alles is neutraal in het leven, geld ook. Het is een middel om energie uit te wisselen. Voor ambachtelijk werk of kenniservaring betaal je meer geld dan voor bijvoorbeeld productiewerk.
Hoe zou het zijn als je geen oordeel meer over geld zou hoeven hebben, maar het mag leren gebruiken als liefdevolle energie die je door je heen mag laten stromen?

Alles begint bij wat jij je jezelf waard vindt om te mogen ontvangen. Wat je gelooft, trek je aan. Wat je aantrekt, is een spiegel van je eigen overtuigingen. Wil jij bewuster en anders met geld omgaan, dan mag je leren ontdekken wat jouw blokkades en beperkende overtuigingen zijn rondom geld.

Wil jij ook het leven innemen dat bij jou resoneert?
Wil je al je beperkende overtuigingen rond geld opruimen?
Wil jij stem geven aan de potentie die in jou leeft?
Dan ben je welkom in mijn Terra Voice Opleiding of Praktijk.

Gelinde Hengst
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!