Iedereen kent wel dat angstgevoel dat je ergens bang voor bent. De één is bang voor spinnen, de ander om ziek te worden en weer een ander ziet tegen die presentatie op en voelt het angst zweet al bijna uitbreken, alleen maar bij de gedachte; voor een groep zich te dienen uitspreken.

Van nature wil ieder mens een vorm van zekerheid in zijn leven ervaren. Wat die zekerheid inhoud is heel persoonlijk maar bij ieder mens in de kern hetzelfde, namelijk zich van binnen veilig voelen.

Op het moment dat jij je van binnenuit niet veilig voelt, kom je in de stand van overleven.
Zodra je gaat overleven i.p.v. leven kom je in een hersenfrequentie staat van alertheid zodat je op elk moment als dat nodig is kan vluchten, bevriezen of vechten. Op zo’n moment heb je geen toegang meer tot je creatieve brein om adequaat in mogelijkheden te kunnen denken en zie je het leven zwart of wit. Bepaalde functies in je lichaam krijgen minder energie en als dit maar lang genoeg aanhoudt is dit ook de start van vele fysieke klachten.

Om dus beter in je vel te komen zitten is het essentieel om naar je angsten te gaan kijken en de triggers die daaraan voorafgaan. In deze blog neem ik je mee om in alle eerlijkheid naar je aangeleerde gewoontes en patronen te gaan kijken. Alleen dan overwin je je angst en paniek momenten.

Ontstaan van angstgevoel

Als je naar een baby of peuter kijkt heeft die nog totaal geen angst. Als je op de 1e verdieping van je huis het raam open hebt staan en even niet oplet, kan je net kruipende baby makkelijk naar het raam klimmen en zonder vrees naar beneden vallen. Gelukkig leert een kind door de boze of schrik stem van een ouder dat dit niet de bedoeling is. Net zoals het niet handig is om je vingers in het vuur te steken of zomaar als je ouder wordt de weg over te steken zonder te kijken of er een auto aankomt. Het is dus voor onze veiligheid heel belangrijk dat we door een ouder/volwassene en door eigen ervaring leren wat wel en niet handig is om te ondernemen om in leven te kunnen blijven.

Wat niet handig is als we naast gegronde angst, ons onveilig leren voelen als kind omdat er al opgroeiende te weinig ruimte wordt aangeboden om te mogen experimenteren en op ons eigen houtje ervaringen op te doen. Want een mens leert nu eenmaal het beste door intrinsieke ervaringen.

Als je zelf ouder bent, weet je misschien dat het eerste wat een kind snel aangeeft; ‘ik zelf doen’.  We leren dus blijkbaar het beste door zelf te ervaren en door vallen en op staan.
Ik heb heel wat cliënten in mijn praktijk gehad die overbezorgde ouders hadden en daardoor weinig op eigen houtje mochten ontdekken en dan als ze groter worden niet zelf hebben geleerd problemen op te lossen. Dit gevoel van onvermogen kan een grote trigger van angst zijn.

Wat je een kind ook veel hoort zeggen, ‘kijk dan mama/papa’. Een kind wil gezien/gehoord worden en bevestigd worden in woorden, een blik, of een affectieve beweging dat het goed is dat hij/zij goed bezig is.

Toen mijn jongste zoon klein was kon hij eindeloos dezelfde zin/vraag aan mij herhalen, tot ik erachter kwam dat hij hier net zolang mee doorging totdat ik hem aandachtig in de ogen keek. Dus pas als ik hem goed aankeek, had hij het gevoel dat ik hem hoorde. Toen ik dit wist en daarom steeds goed in zijn ogen keek, hield zijn drammerige manier van steeds hetzelfde zeggen op.

Dit gevoel van steun ontvangen in je ontwikkeling en bevestigd worden dat je goed bent zoals je bent, is een grote veroorzaker van angst als dit niet of weinig aanwezig was in de opvoeding.

Ook kan je als mens op bepaalde momenten in je leven een onverwerkte nare ervaring hebben opgedaan, ook wel trauma genoemd.  Als die niet voldoende opgeruimd zijn kan dit ook een grote veroorzaker zijn van angstgevoel en paniekaanvallen.

Als laatste kan je via je ouders en generatielijn onverwerkte trauma’s en angstgevoelens doorgegeven hebben ontvangen en kan je dus met angst rondlopen die helemaal niet van jou is.

Betekenis van angst

Door de emotie angstgevoel schiet je fysiek in een verkramping. De energie bevriest en de blik zoals je de wereld in kijkt vernauwd. Je gaat letterlijk vanuit een tunnelvisie de wereld zien.
Angst wil je vertellen dat wat je extern hebt gelegd weer intern wil komen. Dus je gevoel naar zekerheid en veiligheid wat je buiten jezelf zoekt wil weer in jezelf gevonden worden.

Mensen die veel bang zijn, angstig of met paniek aanvallen, zoeken nog steeds naar de steun, bevestiging, ruimte door de ander om zichzelf te mogen zijn. Je angst emotie nodigt je uit om je leiding terug naar jezelf te gaan halen en niemand of niks meer verantwoordelijk te maken voor wie jij bent.

Heropvoeden van je brein

Als kind zouden we al geleerd mogen hebben onze gedachten en emoties te reguleren.
Helaas lopen de meeste mensen als een kip zonder kop rond, waarmee ik bedoel dat hun denken niet gecontroleerd wordt door hun bewuste waarnemer.
De meeste mensen hebben niet geleerd hun gedachten te onderzoeken op waarheid en geloven haast alles wat er aan gedachten/denken als hersenspinseltjes in hun hoofd de ronde gaat.

In mijn Terra Voice Total Healing Trajecten o.a. voor angst leer ik mensen hun gedachten te onderzoeken op waarheid. Ik zeg altijd; elk lijden ontstaat door een niet onderzochte gedachte. Je brein mag letterlijk weer opnieuw opgevoed worden en nieuwe neuroverbindingen maken in je hersenen om i.p.v. uit je frankenstein emotionele brein die altijd vanuit angsten denkt, ook je Einsteinbrein te leren gebruiken waar alle mogelijkheden en creativiteit ontstaat.

De weg is nooit ergens vanaf komen maar leren je brein, gedachten op de juiste manier te leren aansturen, onderzoeken en andere keuzes leren maken. Alsook onverwerkte trauma’s en mogelijke generatieoverdracht op te ruimen.

Oefening om uit je angstgevoel te stappen

Een hele mooi oefening die jij zelf thuis zou kunnen doen als jij bang of angstig bent is de Opzij stap oefening:

Kijk naar je angst.

Stem je af op wat je wel zou willen. Dus zie het beeld voor je hoe je graag zou willen dat het gaat waar je bang voor bent.

Kijk nu weer naar je gedachten en zie het in een cirkel staan. En stap nu met je je gedachten naar links of rechts uit de cirkel. 

Kijk nu naar het beeld wat je wel wilt. En voel/ wees volledig deze emotie als je dat beeld bent. 

Voel je vrij om een paar keer opnieuw te spelen in en uit de cirkel te stappen en eindig in het volmaakte beeld. 

Je hebt nu je Frankenstein (angstbrein) verbonden met je Einstein brein waardoor je je hersenen optimaal leert te gebruiken.

Want wel willen nooit van onze Frankenstein brein af want je mag wel altijd gezonde risico inschattingen kunnen blijven maken en daarbij heb je beide emotionele hersendelen voor nodig!!!!

Behandelingstraject angst en paniek in balans

Denk jij nu…. Nou, dat zou ik wel willen leren om mijn brein, denken en emoties goed in balans te gaan brengen, dan heb ik een prachtig Total Healing Traject – angst en paniek in balans – voor jou ontwikkeld.

Als je angst of paniekaanvallen hebt is er niks mis met jou, maar heb je niet geleerd je brein goed te gebruiken en heb je mogelijk onopgeruimde trauma’s in je systeem die nu verwerkt willen worden. De technieken die ik hiervoor gebruik is niet door het weer te gaan herbeleven. Je gaat kort naar de emotie toe en via een eenvoudige resetmethode, getest via je lichaam, wordt de onverwerkte stressrespons uit je lichaam losgelaten.

Ik heb via mijn complete aanpak van angst en trauma, levens zien transformeren in mijn praktijk. Cliënten kregen letterlijk hun leven terug. Want extreme vormen van angstgevoelens leggen behoorlijk je leven plat en beheersen je leven.

Wil jij meer weten over wat een Total Healing Traject inhoudt of voor jou kan betekenen dan ben je welkom voor een gratis kennismakingsgesprek via zoom. Voor meer informatie kan je ook kijken op https://terravoice-totalhealing.nl/total-healing-trajecten/

Op het moment dat je angst kan leren gebruiken als een emotie die je uitnodigt om je leiding terug te pakken uit de buitenwereld naar veiligheid in jezelf dan zal het leven zich met al haar overvloed zich weer aan jou ontvouwen.
Ik wens jou dit met heel mijn hart toe!!!

Liefdevolle hartgroet,

Gelinde Hengst
Terra Voice Total Healing