Je kan je de hele dag suf denken over wat je hebt gedaan, wat je zou willen doen en wat verbeterd kan worden. Door de saaiheid van die constant herhalende gedachten in je hoofd kan je ook nog eens een hele andere werkelijkheid fantaseren, zodat je hier in het nu niet hoeft te zijn. Want wie wil er nou leven in een schijnwerkelijkheid waar je nooit echt jezelf mag zijn?

De ‘ongezonde’ perfectionist

Bij een ‘ongezonde’ perfectionist zit er constant een criticus mee te kijken of alles dat je doet wel perfect is uitgedrukt. Perfectionisme is een prachtig talent, als je het resultaat maar kan loslaten. Perfectionisme is een eigenschap om de ultieme kwaliteit via jou als instrument uit te drukken. Wat ermee gedaan wordt, hoe het ontvangen wordt, is niet aan jou!
Wat je doet, is precies vormgeven in het moment. Gedetailleerd met oog voor volledigheid zet je je kwaliteit neer.
Onzekerheid ontstaat als je hetgeen dat je neerzet doet voor de erkenning van een ander. Je bent bezig iemand te zijn in plaats van jezelf te zijn!

Carl Jung vertelt in een van zijn boeken over een gesprek dat hij had met een Indiaans opperhoofd die hem erop wees dat het hem was opgevallen dat de meeste witte mensen strakke gezichten hebben, een starende blik en een wrede manier van doen. Hij zei: ‘Ze zijn altijd naar iets op zoek. Wat zoeken ze toch? De witte mens wil altijd iets hebben. Ze zijn altijd slecht op hun gemak en rusteloos. Wij weten niet wat ze willen. Volgens ons zijn ze gek.’

Wat mag je leren van je perfectionisme?

Weet dat je altijd hunkert naar die ultieme liefde en erkenning die je in je kindertijd hebt gemist. Al die momenten dat je je niet gezien en gehoord voelde. Als je je talent los kan koppelen van je kindpijn, ga je werkelijk investeren in de verbinding met je ware zelf. Jezelf omarmen zoals je bent, begint met alles wat zich via jou uitdrukt toe te laten in je hart.
Elke reactie die je ziet bij de ander is een spiegel van dat stuk in jou waar je jezelf nog niet volledig geaccepteerd hebt. Als je vanuit deze ogen kan kijken naar het geheel, zie je dat alles wat zich in jouw omgeving naar jou terug weerkaatst dienstbaar is aan jouw ontwikkeling. Een herinnering aan daar waar je je ware zelf bent vergeten. Dat wat jij werkelijk bent, is dat waar jouw ultieme talent zich uitdrukt. De kritiek erop of onzekerheid erover is puur een uit verbinding zijn met jezelf.

Als je een perfecte trechter durft te zijn waar bewustzijn zich via jou kan uitdrukken, ben je totaal niet geïnteresseerd in wat een ander ervan vindt. Het werk van een ‘gezonde’ perfectionist gaat voorbij de beperking van de gedachte wat een ander en jijzelf ervan vindt. Het doel of de boodschap reikt vaak veel verder dan een ontvanger of je eigen ontwikkeling in dat moment kan bevatten. Het is het zaadje dat soms tot verwarring, inzicht, volledige frustratie of ‘aah-momenten’ bij jezelf en de ander kan aanraken.

Dus laat je huis maar eens een keer wat minder netjes zijn als er bezoek komt. Durf je opdracht of werk maar naar eigen kunnen vorm te geven.
Je kan alleen maar uitdrukken wat je bent en niet wat je zou willen zijn!
Perfectionisme is werkelijk een talent als het los staat van goedkeuring!

Gelinde Hengst
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!