Bewijsdrang kan voor de omgeving als heel vervelend ervaren worden. Als jij of de ander het steeds nodig heeft om te laten zien hoe goed je bent, voel je dat er een gespannen interactie ontstaat waar niemand echt zichzelf kan zijn. 

De neiging om je te laten gelden komt eigenlijk voort uit een gemist van het basisgevoel dat je goed bent zoals je bent. 

Bewijsdrang is niet een eigenschap die de mens op een dag opeens bewust krijgt.  

Geldingsdrang komt voort uit de verinnerlijkte boodschap dat je niet goed bent zoals je bent. 

Of wat je doet nooit goed genoeg was. 

In deze podcast leg ik het verschil ook uit tussen gezonde en ongezonde bewijsdrang. 

Ambitie, goals nastreven, graag iets goed willen doen of willen uitblinken. Hier is niks mis mee. We kunnen zelfs zeggen dat een grote groep mensen hier een ‘tekort aan heeft’, waardoor ze niet dat leven leven wat ze echt graag willen. 

Bewijsdrang wordt ongezond als je jezelf gaat overschreeuwen. Als je het altijd beter wilt weten dan de ander. Als je contant het NODIG hebt om te laten zien dat je zo goed bent.
Niet iedereen in de omgeving kan daar goed tegen.  

Op social media, op de werkvloer, door een groeiende groep coaches en marketeers wordt ook regelmatig meer uit de kast gehaald, doet men zich anders voor, of beter dan de werkelijkheid is. 

Toch zal de rekening van dit gedrag altijd ergens terugkomen. Want natuurprincipes zoeken altijd weer naar balans. 

Het gemist aan steun in de opvoeding, trauma, verwaarlozing, gepest zijn, te kritische ouders, meerdere afwijzingen – achter bewijsdrang zit altijd een verhaal.

Je kan dus zeggen dat overdreven bewijsdrang een overlevingsmechanisme is.  

Wil je hier verandering in aanbrengen dan mag je met de oorzaak aan de slag. 

Wat die oorzaken zijn en hoe je meer goed genoeg jezelf kan worden vertel ik in deze Gelinde Hengst Podcast met als thema; bewijsdrang – vechten voor je bestaansrecht – Jouw route naar een happy life. 

Mijn missie is om tijdens mijn Gelinde Hengst Podcast – Jouw route naar een happy life, meer vrouwen (en mannen) hartgecentreerd in het leven te laten staan waardoor we samen een mooiere leefwereld kunnen gaan creëren. Dit gebeurt o.a. als iedereen zijn verantwoordelijkheid leert te nemen voor zijn eigen onverwerkte stukken zodat die niet meer in de wereld geprojecteerd hoeven worden.

In deze intuïtieve podcast deel ik naast multidisciplinaire holistische kennis en 23 jaar coaching ervaring ook soms gechannelde informatie.

Verder vind ik het superleuk om feedback van je te ontvangen. Laat me weten wat je van de podcast vond en ik hoor graag welke onderwerpen, problemen of vragen er zijn waar jij als ambitieuze vrouw tegen aanloopt dan kan ik die mogelijk in een volgende podcast voor jou beantwoorden.

Onderwerpen die in ieder geval voorbij gaan komen in de Gelinde Hengst podcast – Jouw route naar een happy life: Health, Mindset, Law of Attraction en Feminine Leadership.

Vind je deze podcast waardevol? Wees welkom om haar te delen. 

Liefs,

Gelinde Hengst

Beluister de podcast hieronder

Wil je geen podcast missen? Abonneer je dan op mijn podcastkanalen!