Parentificatie is een situatie waarin een kind verantwoordelijkheden op zich neemt die eigenlijk voor een volwassene bedoeld zijn. In plaats van dat het kind zorg en ondersteuning krijgt van de ouders, gebeurt het omgekeerde: het kind zorgt voor de ouders of andere gezinsleden. 

Dit kan zowel emotioneel als praktisch zijn.

👉 Emotionele parentificatie: Het kind biedt emotionele steun aan de ouders, bijvoorbeeld door naar hun problemen te luisteren of ze te troosten.

👉 Praktische parentificatie: Het kind neemt huishoudelijke taken over, zorgt voor broertjes en zusjes, of helpt financieel.

Deze situatie kan om verschillende redenen ontstaan, zoals ziekte van een ouder, echtscheiding, of psychische problemen van ouders.

Hoewel het kind hierdoor snel volwassen kan worden en verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelt, kan het ook schadelijke gevolgen hebben. Het kan leiden tot stress, angst, en moeite om eigen emoties te begrijpen en uit te drukken.

Kortom, parentificatie betekent dat een kind te vroeg volwassen taken en verantwoordelijkheden krijgt, wat hun eigen ontwikkeling en welzijn kan beïnvloeden.

✅ In deze Gelinde Hengst Podcastaflevering – Parentificatie en de gevolgen hiervan – ga ik dieper in op wat je aan gedrag, gewoontes en klachten terug kan zien in je leven als jij te vroeg zorgtaken had voor een ouder of de rol van vertrouwenspersoon als kind kreeg toebedeeld.

✅ Ook geef ik 10 praktische handvatten die je kunt leren toepassen om beter voor jezelf te leren zorgen. Om uit de redder rol te stappen, minder verantwoordelijk te zijn en beter naar je eigen behoeftes te luisteren.

Vind jij het lastig om bij je gevoel te komen?
Ben je in je hoofd met alles en iedereen bezig?
Los jij alle problemen steeds op?
Of heb je geleerd onzichtbaar te zijn?

Dan is deze podcastaflevering heel waardevol voor jou. Veel luisterplezier!

Liefs, Gelinde Hengst

********

Mijn missie is om tijdens mijn Gelinde Hengst Podcast – Jouw route naar een happy life, meer vrouwen (en mannen) hartgecentreerd in het leven te laten staan waardoor we samen een mooiere leefwereld kunnen gaan creëren. Dit gebeurt o.a. als iedereen zijn verantwoordelijkheid leert te nemen voor zijn eigen onverwerkte stukken zodat die niet meer in de wereld geprojecteerd hoeven worden.

In deze intuïtieve podcast deel ik naast multidisciplinaire holistische kennis en 24 jaar coaching ervaring ook soms gechannelde informatie.

Verder vind ik het superleuk om feedback van je te ontvangen. Laat me weten wat je van de podcast vond en ik hoor graag welke onderwerpen, problemen of vragen er zijn waar jij als ambitieuze vrouw tegen aanloopt dan kan ik die mogelijk in een volgende podcast voor jou beantwoorden.

Onderwerpen die in ieder geval voorbij gaan komen in de Gelinde Hengst podcast – Jouw route naar een happy life: Health, Mindset, Law of Attraction en Feminine Leadership.

 

Beluister de podcast hieronder

Wil je geen podcast missen? Abonneer je dan op mijn podcastkanalen!