Oprechte communicatie is als je praat met elkaar in plaats van over elkaar, en er ruimte is om elkaar te accepteren.
Veel mensen hebben de neiging om over de ander te praten. Ze leggen bij een derde neer wat hen bij die ander dwars zit. Degene die zijn verhaal vertelt, deelt altijd zijn kleuring en interpretatie van wat heeft plaatsgevonden.
Vaak als je rechtstreeks aan de persoon terug vraagt of je zijn verhaal goed hebt begrepen, zal je opvallen dat je veel woorden op je eigen manier hebt ingevuld die vaak niet zo bedoeld zijn.
Daarom is praten over elkaar niet integer en betrek je een derde persoon erbij die ook weer zijn kleuring zal geven over jouw eigen geïnterpreteerde verhaal.

Als kind deden we wel eens het spelletje dat je in een kring een verhaal vertelde en die bij de ander in zijn oor mocht fluisteren. Als iedereen het aan elkaar had doorverteld, bleek er vaak een heel ander verhaal tevoorschijn te komen. Blijkbaar legt iedereen zijn eigen klemtoon in een verhaal, waardoor er bij de volgende een andere lading blijft hangen.
Ook ontlaad je even jouw ongemak bij een ander, terwijl je eigenlijk zelf mag gaan onderzoeken waarom jij zo geraakt bent.

De ander als spiegel voor jezelf

Ik zeg altijd dat de ander een reflectie is van je eigen schoonheid en non-acceptatie.
Wat je in de ander waardeert, zit in jezelf; anders zou je het niet herkennen.
Wat je aan de ander irriteert, zit in jezelf; anders zou je het niet herkennen.

We hebben de ander gekregen als een prachtige spiegel voor groei. Je kan jezelf alleen waarnemen via de ander.
In contact word je de hele tijd gespiegeld waar je zelf nog niet vrij in bent.
Daarom kan het voor de gevoeligen onder ons soms heel prettig zijn om alleen te leven, omdat je dan niet steeds die uitnodigende prikkel van de ander hebt.

Iedereen heeft zijn eigen karakter. De ene persoon legt makkelijker iets naast zich neer dan de ander.
HSPers reflecteren van nature heel veel en kunnen daarom wel eens overladen worden door de vele projecties die ze op hun pad vinden. Ook leven zij meer vanuit een eenheidsbewustzijn en snappen niet waarom een ander zoveel buiten zichzelf plaatst en het dus altijd bij een ander neerlegt als er iets mankeert.

Integere communicatie en elkaar accepteren

Integere communicatie ontstaat als de mensen leren op te houden hun denkwijze bij de ander te willen opleggen.
Luister, ontmoet en durf te leren van elkaar, zodat elkaar accepteren makkelijker wordt.
Een cliënt van mij zei dat ik zo geloofwaardig voor haar was, omdat ik ook mijn kwetsbaarheid als begeleider durf te te tonen. Ik ervaar dit als een groot compliment.

Op het moment dat je niet meer of beter dan de ander hoeft te zijn, kunnen er een gelijkwaardige ontmoeting en gezonde relaties ontstaan. Hoe heerlijk voelt het als iemand werkelijk naar jou kan luisteren en in je waarde laat over hoe jij je weg probeert te gaan. Er zijn vele wegen die leiden naar Rome. Laat we belangstelling tonen voor de weg die iemand kiest te gaan. Laten we iemand steunen om zichzelf te mogen zijn. Niet zoals het hoort, maar zoals de persoon het aan jou toont.

We zijn hier op aarde allemaal om te mogen groeien vanuit een perfecte staat. Je ziel kiest zijn eigen ervaringen in het leven, is op zijn eigen manier dienstbaar aan het geheel. Laten we met elkaar praten in plaats van over elkaar. Door roddelen is de wereld er nog nooit mooier op geworden en veroorzaakt veel problemen om ons heen. Laten we moedig zijn en bereid zijn eerst naar onszelf te kijken voordat er een vinger naar de ander wijst. Dan kunnen we samen praten over onze ervaring en hebben we iets te delen waar het werkelijk over gaat. Van hart tot hart elkaar ontmoeten en elkaar accepteren, een prachtige spiegel voor elkaar!

Gelinde Hengst www.terravoice.nl
Trainer & ontwikkelaar Terra Voice-methode