De camera staat aan en presentator Erik Burgers van het RTL 4 programma LifestyleXperience vuurt de eerste vraag op mij af. Ik voel een derde oog meekijken en ben even afgeleid, waardoor ik de vraag minder spontaan kan beantwoorden dan normaal.

In samenwerking met de redactie is een script gemaakt voor de uitzending. Een tekst op papier klinkt alleen niet hetzelfde dan wanneer je het vanuit jezelf zou verwoorden. Bovendien is me op het hart gedrukt de antwoorden vooral niet in te studeren. Dus klinkt mijn reactie bij de 2e take heel anders dan wat op papier staat, maar wat vooral resoneert in het moment en zo wordt het toch een authentiek interview.

TV-opname Terra Voice

De sfeer is goed. Zowel de cameraman als presentator worden heel enthousiast bij het betreden van mijn praktijkruimte. Een lichte ruimte vol instrumenten, een behandeltafel en een schone mooie energie. Tijdens de drie uur dat er wordt gefilmd, wordt er heel wat gelachen. Ook merk ik op dat hoe meer ik vertel over mijn mooie, helende Terra Voice-methode de presentator steeds geïnteresseerder raakt en verrast is door het krachtige effect dat een stem of muziek op je gezondheid heeft.

Met de redacteur heb ik besproken dat het wat mij betreft geen oppervlakkig zangitem zou moeten worden, maar dat er ruimte moet zijn voor verdieping. Wat voor impact heeft stemexpressie op je gezondheid?

Onderzoek naar genezende werking van stemexpressie

Al sinds de oudheid worden muziek en de stem gebruikt als medicijn. Nog steeds wordt in sommige culturen de stem heel expressief ingezet bij bijvoorbeeld een begrafenis. Je verdriet via een klaagzang mogen uiten, werkt zo reinigend. Het zorgt dat de pijn van de rouw niet naar binnen slaat, maar gezamenlijk gedragen wordt.

Op meerdere universiteiten en onderzoeksinstituten wordt onderzoek gedaan naar de genezende werking van muziek en stemexpressie op je gezondheid. Als je bijvoorbeeld de trilling van een juist uitgekozen instrument of stemgeluid op een kankercel loslaat, is te zien dat die van binnenuit explodeert. Ook is bekend dat patiënten met bijvoorbeeld hartklachten door sommige cardiologen geadviseerd wordt om te gaan zingen om via stemexpressie te leren emoties te uiten, waardoor hun klachten verminderen of verdwijnen.

De cliënt…

Ik heb één van mijn cliënten, Martine Weber, gevraagd of zij bereid is zich voor de tv-opname te laten filmen. Wat doet ze het goed. Hoe fijn is het dat ik samen met haar in beeld kan brengen wat je individueel in een sessie van holistische coaching allemaal kunt doen.
De Terra Voice Opleiding leert de student therapeutisch, helend en zijnsgeoriënteerd met de stem te werken, met ondersteuning van dans en theater. Op mijn website vind je over onder andere deze prachtige opleiding meer informatie.

Het effect van je uiten via de Terra Voice-methode

Na drie uur opnamen maken ben ik blij, maar ook ontzettend moe. De presentator zegt na afloop: ‘Goh, misschien moet ik hier ook maar eens iets mee gaan doen.’ Tja, de wereld zou er heel wat mooier uitzien als meer mensen leren hun gevoel op een gezonde manier te uiten. Fysieke klachten, maar ook aspecten als criminaliteit en geweld komen in de kern allemaal voort uit onderdrukte emoties. Iemand die zich niet gezien en gehoord voelt, zoekt vele vormen om de pijn toch aan het licht te brengen. Dus hoe genezend zou het zijn als je als mens weer in vrijheid expressie mag geven aan wie jij bent!

Het is mijn levensmissie en passie mensen die er klaar voor zijn, hier de ruimte voor te geven!

Datum van uitzending: Zondag 26 februari 2017 14:20 uur RTL 4
Herhaling van uitzending: Zaterdag 4 maart 2017 15:10 uur RTL 5

Gelinde Hengst
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!