95% van je handelen wordt bepaald door je onderbewuste. In je onderbewuste liggen al je ervaringen opgeslagen die je in je leven hebt meegemaakt. Je ervaringen maken hoe je naar de wereld kijkt en welk geloofssysteem je hebt over jezelf, de ander of de wereld.
Je onderbewuste is eigenlijk een 5-jarig kind die alles wat het meemaakt persoonlijk maakt. Als je ouders vroeger bijvoorbeeld veel ruzie hadden thuis, kan een 5-jarig kind dat niet begrijpen en denkt dat het door hem komt. De meeste programmeringen vinden plaats de eerste 7 jaar van je leven omdat je dan nog alles als een hypnosespons, zonder kritisch vermogen tot je neemt. Daar zitten vaak ook de heftigste trauma’s opgeslagen waar een kind door zijn leeftijd of foute situatie die plaatsvond, de ervaring niet kon verwerken. Iemand verwijtend aanspreken op zijn gedrag heeft totaal geen zin als daar een traumatisch ervaring onder zit. De afwijzing door de ander zal het traumamechanisme alleen maar erger maken. In deze blog leg ik de noodzaak voor trauma (rouw) verwerking uit voor het welzijn van je leven.

Wat is een trauma?

Een trauma is een gebeurtenis die op het moment dat het plaatsvond voor jou te heftig was om te verwerken. Dit kan door je leeftijd komen, maar ook door een ervaring die je in shock of schaamte heeft gebracht, zoals een auto-ongeluk, mishandeling, misbruik, aanranding of op een onverwachte manier verliezen van een kind, ouder of geliefde.

Maar ook hele kleine, onbenullige lijkende ervaringen kunnen in het onderbewuste van de 5-jarige mens niet verwerkt of negatief begrepen zijn waardoor van daaruit een programmering of overtuiging ontstaat die op een negatieve manier je leven kan gaan beheersen.

Ik had bijvoorbeeld een cliënt in mijn praktijk die prachtig kon schilderen en tekenen. Ze was uitgenodigd voor een expositie voor haar kunst maar durfde geen ja te zeggen. Ook kostte het haar elke keer heel veel weerstand om zichzelf daadwerkelijk tot tekenen aan te zetten.

In een Total Healing sessie kwamen we bij een ervaring in haar onderbewuste dat ze een tekening voor haar moeder had gemaakt waar ze zelf super trots op was. Haar moeder was er heel blij mee en zou hem in haar slaapkamer ophangen. Dit laatste heeft moeder nooit gedaan. Hierdoor had mijn cliënt de overtuiging opgebouwd dat haar tekenen niet goed genoeg was, zelfs als een ander zei dat het prachtig was. Toen we de emoties rond deze ervaring opruimden en nu met het huidige bewustzijn in het juiste perspectief konden zetten, kon ze herkennen, verbinden en loslaten.

De sessie daarop vertelde ze vol trots dat ze ja had gezegd tegen de expositie en haar in het tekenen had hervonden.

In bovenstaand voorbeeld kunnen je zien dat je als kind hele heftige conclusies kan trekken uit situaties die eigenlijk heel onschuldig lijken te zijn maar toch een mega grote impact op je leven kunnen hebben.

Wat is traumaverwerking?

Jaren geleden kreeg ik een clíënt in mijn praktijk, zelf psycholoog, die tijdens oud & nieuw voor haar ogen haar man doodgereden zag worden door een auto. In dit geval kwam zij dus zowel met een groot trauma als rouwverwerking binnen in mijn praktijk. Elke jaar als er weer vuurwerk werd afgeschoten moest ze vluchten naar het buitenland omdat ze dan strak stond van de stress door haar trauma-ervaring. Ook het verdriet van het zo abrupt haar leven zien instorten door het plots overlijden van haar grote liefde bracht haar in een diepe depressie.
Uiteindelijk heb ik een lang traject met haar belopen voor traumaverwerking en de zin in het leven terug te vinden.
Ik kan nu met trots zeggen dat ze tijdens onze sessies een nieuwe liefde heeft gevonden en zelfs een prachtig kind met hem heeft gekregen.
Haar verleden is niet vergeten maar wel verwerkt.

Erkenning van de onbewuste programmeringen

Zoals ik in mijn inleiding al aangaf, werkt het vaak totaal averechts als je iemand maar negatief blijft behandelen over een bepaald stuk gedrag omdat daar bij degene die zich zo gedraagt vaak ‘een blinddoek overheen zit’.
Door elke trauma ontstaat namelijk een overlevingsmechanisme waardoor je jezelf overeind hebt weten te houden in je leven als bescherming.
Een houding van wantrouwen naar je medemens of de ander heeft bijvoorbeeld vaak als kernoorzaak dat je als kind je afgekeurd, afgewezen of bedrogen hebt voelt door een ouder. Als bescherming vertrouw je de ander niet meer en ga je snel van het negatieve bij de ander uit.
Als bovenstaand voorbeeld kan ik nog heel veel programmeringen op noemen waardoor je in de overlevingshouding bent gaan staan in plaats van uit vertrouwen te gaan leven.

Juist daarom is het zo essentieel om je overtuigen te onderzoeken op waarheid en niet verwerkte emoties te doorvoelen en loslaten door traumaverwerking.
Op het moment dat trauma’s in je lichaam ontladen worden, kan stress van het onderdrukken van emoties uit je lichaam verdwijnen en symptomen zoals fysieke pijn, depressie, of angst uit je leven oplossen.

Traumaverwerking – Total Healing Traject

Eigenlijk zou ieder mens een keer voor een gezonde mindset naar een coach dienen te gaan. Net zoals je je auto elk jaar naar de garage brengt, mag ook jij goed voor je geest en gezondheid zorgen. ALLES begint met je opgeslagen negatieve overtuigen, onverwerkte ervaringen & emoties opruimen. Hierdoor ga je contact maken met wie je werkelijk bent voorbij je geloofde verhaal over jezelf.

Voel jij dat het ook tijd wordt om je geloofssysteem te onderzoeken op waarheid?
Merk jij dat je nogal eens emoties wegslikt?
Voel jij spanning, stress of pijn in je lijf maar weet je niet hoe je dit dient te veranderen?
Ben je iemand op een nare manier verloren en verdwijnen de beelden of verdriet maar niet uit je lijf?

Dan zou een traumaverwerking – Total Healing Traject een helende stap voor jou kunnen zijn. Thuiskomen in jezelf. Vrij om weer vanuit plezier, zin en je fysiek goed voelen te gaan leven.

Meer weten? https://terravoice-totalhealing.nl/total-healing-trajecten/

Gelinde Hengst,
Total Healing Traject
KernCreator Academie
Terra Voice-methode