We kennen allemaal wel dat gevoel dat we soms het leven anders willen hebben. Delen van de dag voelen als een routine, bepaalde handelingen worden een sleur. Het vraagt veel waakzaamheid in jezelf om met aandacht en zin aanwezig te blijven in hetgeen je aan het doen bent. De zin van het leven is dat je er zin in hebt, las ik ooit eens zo mooi.

Op de TV zag ik ooit een masterclass van een beroemd pianist. Een leerling van hem speelde een moeilijk klassiek muziekstuk perfect voor hem op de piano. Zijn feedback was: ‘Ik kan horen dat je dit muziekstuk heel goed beheerst, maar je hebt het stuk zo vaak geoefend dat het nu levenloos klinkt. Het is te gemakkelijk voor je geworden. Ik hoor geen uitdaging meer in je spel.’ De beroemde pianist ging zelf het stuk voorspelen en vertelde: ‘Elke noot die je speelt, mag weer een nieuwe ontmoeting zijn. Het is alsof je speelt vanuit de verwondering van een kind. Voel elke keer weer de magie van de noten die op elkaar volgen. Wees gefascineerd door elke noot die je speelt; dit maakt dat het muziekstuk tot leven komt.’

Ik was geraakt door de prachtige levensles die hij eigenlijk via het pianospel met ons deelde. Het laat weer zo mooi zien hoe muziek een weerspiegeling is van onze eigen gemoedstoestand. Via iemand’s stem kan ik altijd zo prachtig horen hoe de persoon in het leven staat. Cliënten zijn vaak verrast hoe precies ik kan teruggeven hoe iemand in elkaar steekt. Mijn oren zijn door mijn muziekverleden en 15-jarige praktijk zo goed getraind om heel precies te kunnen vertalen wat er werkelijk in iemand leeft. Hoe heerlijk is het dan om hier in vrijheid mee te gaan spelen.

De uitnodiging is elke keer weer om bewust met aandacht het leven tegemoet te treden.
De volgende 10 stappen van Jeff Foster vertaald door mij vanuit het Engels kunnen je helpen om in overgave uit de sleur te komen en met zin het leven tegemoet te treden:

  1. Er is geen bestemming in het leven. Er is alleen nu
  2. Denken en weerstand creëren lijden
  3. Gedachten en sensaties zijn niet persoonlijk en niet de waarheid
  4. Jij bent de ruimte voor de gedachten, niet de denker ervan
  5. Adem je ongemak en pijn in; eer hen
  6. Accepteren is niet iets dat je doet, het is wie je bent
  7. Er is geen altijd en nooit
  8. Je kan alleen daar komen door hier te zijn
  9. Omarm je worsteling, het is ook perfect
  10. Stop met vergelijken. Jij bent het leven zelf

Elke keer als we weer de sleur van het leven in onszelf voelen knagen, hoeven we ons alleen maar te herinneren dat het leven één groot muziekstuk is waar elke noot met verwondering bespeeld mag worden.

Gelinde Hengst, holistische coaching
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!