Al 27 jaar ben ik vegetariër, ik eet al ruim 20 jaar geen suiker en ik hou van gezond en biologisch eten. Raar genoeg merk ik op dat een gezonde leefstijl regelmatig ‘verantwoording’ naar de ander vraagt.
Waarom moeten gezonde eters zich verantwoorden over hun gezonde leefstijl?
Zou het niet eerder andersom mogen zijn dat mensen die ongezond eten bekritiseerd worden?

Het paasontbijt op school

Elk jaar is er op de school van mijn kinderen een paasontbijt. De kinderen trekken in de klas een lootje en vervolgens maak je voor dat kind een paasontbijt. Van tevoren heeft elke ouder op het lootje kunnen schrijven wat zijn kind wel/niet lust en lekker vindt/niet mag eten.
Daar ik en mijn kinderen geen vlees en suiker eten, stond dit duidelijk op het lootje vermeld met voorkeur erbij biologisch. Verder had ik opgeschreven wat mijn kind wel lekker vindt en kan eten.
Tot mijn grote verbazing krijgt mijn jongste zoon een paasontbijt aangeboden met allemaal snoep op zijn bordje vol met suiker.
Wat is de reden dat iemand geen rekening wil houden met de ander zijn keuzes? Is dit niet ook juist het idee van voor elkaar iets maken dat je ziet en afstemt op hoe een ander eet? Verder snap ik niet waarom je een kind tijdens het ontbijt al snoep laat eten?

Reden van ongezond eten

Wat is de reden dat veel mensen zo ver verwijderd zijn geraakt van natuurlijk eten? Vaak zorgt de mens nog beter voor zijn auto, die laat namelijk meteen zien als je fout tankt, dan voor het eigen lichaam. Onze tempel die we nodig hebben om met kwaliteit hier op aarde te kunnen leven.
Geld is de grootste motor achter ongezond eten. Aan gezonde mensen valt geen geld te verdienen!
In veel producten zijn natuurlijke ingrediënten vervangen door chemische toevoegingen, omdat die goedkoper te produceren zijn waardoor er meer winst op een product te behalen is. Ook worden er vaak smaakstoffen toegevoegd die een verslavende functie hebben, zodat je het product blijft eten of niet voelt dat je vol zit.
Veel mensen zijn niet bereid een eerlijke prijs voor een product te betalen. Maar ergens wordt daarvoor in het productieproces de prijs betaald en die prijs is nooit goed voor het welzijn van dier, mens of milieu.

Waardoor ontstaat kritiek op een gezonde leefstijl?

Op het moment leven we in een wegkijk cultuur. Wat ik niet weet, heb ik ook geen last van.
Als ik kies voor een ongezonde leefstijl ben jij met je gezonde eetgewoontes super irritant. Jij laat me steeds zien waar ik van weg wil kijken en omdat ik niet naar mijn eigen gedrag wil kijken, ga ik jou bekritiseren of als moeilijk of lastig omschrijven omdat jij niet meedoet met gewoon lekker wegkijken!

De Partij van de Dieren is bezig om camera’s in slachthuizen te laten plaatsen. Ik vind dit een zeer goede zaak. Heb jij nog zin om je stukje vlees op te eten als je ziet hoe in de vleesindustrie met dieren wordt omgegaan en op welke vreselijke lijdende manier dieren om het leven worden gebracht?

De winst van kiezen voor gezonde voeding en een gezonde leefstijl

Al mijn voedingsmiddelen koop ik bij de natuurwinkel. Ik kies ervoor om onbespoten groente te eten. Ik kies ervoor om eerlijk geproduceerde producten te kopen. Waar je je geld aan uitgeeft, hou je in stand. Dus door bewust te kopen waar je voor staat, steun je ook die boeren die op een respectvolle manier met mens, dier en milieu omgaan.
Ik probeer me af te stemmen op mijn lichaam en zo goed mogelijk als dat kan levende in een prikkelvolle stad, voor mezelf te zorgen. Goede voeding zonder toevoegingen van geraffineerde suiker, smaak-, kleur- en bestrijdingsmiddelen zijn daar een onderdeel van.

Ik zie de aarde als een levende planeet waar we respectvol mee om dienen te gaan. Ik zie dieren als medebewoners van deze aarde en als mens heb ik het bewustzijn en de vrije wil mee gekregen om te kunnen kiezen wat ik eet. Voor mij voelt het niet o.k. om een dier op te eten. Mijn hele lichaam protesteert hier tegen. Dit resoneert voor mij!
Als jij kiest om toch vlees te eten, is het een kleine moeite met grote gevolgen als je voor bio vlees gaat. Dan heeft het dier een respectvol leven gehad en zit je ook geen negatieve emoties te eten die als energie in het vlees wonen.

Trillingsfrequentie van eten

Wat je aandacht geeft, groeit. Wat liefde en warmte ontvangt, kan gebalanceerd groeien. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zowel dieren als planten voelen. Een emotie is een trilling. Hoe fijner de emotie, hoe hoger de trillingsfrequentie is en hoe heilzamer het effect is op je lichaam en welbevinden. Door voeding te eten waar liefdevol afstemming is en rekening wordt gehouden met de natuurwetten, hoe gezonder en dienstbaarder voeding voor je wezen is.

Gelinde Hengst
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!