Veel mensen zie ik tegenwoordig stoeien met de vraag: ‘Wat wil ik doen in mijn leven?’ Niet weten wat je wilt, geeft velen een onzeker en onbestemd gevoel. Vroeger deed je gewoon wat je vader of moeder deed. Je werd dokter, timmerman, bouwvakker, huisvrouw. De ambachten waren nog heel duidelijk die konden worden gedaan.

In deze tijd verdwijnen steeds meer banen. Computers en apparaten nemen banen over. Kleine of familiebedrijven gaan failliet omdat de marktvraag verandert. Steeds meer mensen zitten op kantoor op een onpersoonlijke plek hun werk uit te voeren. Onvrede en gebrek aan mogelijkheden tot persoonlijke groei maken dat veel werknemers met tegenzin naar hun werk gaan. Ook is er tegenwoordig zoveel keuze wat je aan diversiteit aan banen kan doen, dat het als kind moeilijk is je daar een voorstelling van te maken. Het is meer waar je toevallig in rolt, dan dat je duidelijk een carrièredoel hebt.

Weten wat je wilt, is daarom in deze tijd niet meer vanzelfsprekend. Het kan een hele zoektocht voor iemand zijn met vele psychische problemen die daardoor ontstaan, voordat iemand het gevoel heeft een beetje op zijn plek te zitten.

Ontdek jouw eigen instrument om te weten wat je wilt

Het gevoel iets te willen betekenen in de wereld houdt een grote groep mensen bezig. De coaches, therapeuten en persoonlijke opleidingen zijn daar een nieuwe ontwikkeling van. Wat ik nu zie, is dat menig mens die een burn-out of tegenslag heeft ondervonden zich opeens zonder veel scholing en goede bekwaamheid coach noemt. De ander willen helpen zodat je jezelf beter voelt, is vaak een motivatie.

Voor mij is een ambacht of beroep uitoefenen meer een uitnodiging om te ontdekken waar je vaardigheden en talenten liggen. Je kan wel een beroemde zangeres willen zijn, maar als je daarvoor niet het juiste instrument hebt meegekregen, zul je steeds teleurgesteld zijn. Geen opleiding of coach kan je dat leren. Geld kunnen ze door je zoektocht wel aan je verdienen en verdrietig genoeg zie ik dat daar vaak geen eerlijke begeleiding in wordt gegeven.

Dus lieve mens die zo aan het zoeken is om te weten wat je wilt in het leven:
Stap eens uit je hoofd, over wat je zou willen en ga in plaats daarvan eens kijken wat moeiteloos via jou kan ontstaan.
Wat wil zich via jouw handen vormgeven?
Wat wil er gecommuniceerd worden via jouw stem?
Wat kunnen jouw oren makkelijk opnemen?
Welke vaardigheden dienen zich makkelijk bij jou aan?
Waar gaat jouw hart harder van kloppen?
Waar ontspan jij door als je het doet?

Gaan voelen en volgen is de weg om te komen bij de passie die zich via jou wil uitdrukken.
Ben je bereid risico’s te nemen?
Durf je trouw te blijven aan wat je hart je ingeeft?
Durf je te gaan voor wat jij wilt en niet wat maatschappelijk geaccepteerd wordt of aanzien geeft?

Weten wat je wilt, is een uitnodiging om je oor in je hart te leggen.
Vertrouw dat het bestaan je zal dragen en je gaat bespelen als je eindelijk jouw instrument op de juiste manier bespeelt.
Zie en kijk hoe jouw instrument gemaakt is en volg dan de muziek die ontstaat.

Gelinde Hengst
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode